Proiecte
Activități
Echipa
Despre noi
Sponsori
Parteneri
 

Vizita jurnalistului Valentin Popescu la București

În acestă primavară, pe sfârșite și din punct de vedere astronomic, evenimentul cel mai frumos, emoționant, o surpriză și un cadou extraordinar pentru mine și cei dragi mie, familie și câtiva prieteni, a fost fără îndoială vizita dragului nostru Valentin Popescu, marele jurnalist spaniol și catalan de origine română și cultură vest europeană. L-am descoperit în proiectele Leonardo de la Barcelona și am avut marea bucurie de a-l invita să conferențieze în câteva rânduri la Radio, uneori alături de Diana Molineaux, sora lui, un alt mare jurnalist de talie internaționala și o dragă prietenă.

Trebuie să le multumim celor de la Casa de Productie Sargantana Voladora Production și canalului TV 3 al Televisió de Catalunya că ni l-au adus și asta pentru că au avut ideea unui film documentar în cadrul emisiunii Foreign Affairs, despre România văzută prin ochii catalanilor care trăiesc și lucrează aici, și al carui personaj principal și liant între cele câteva episoade ale filmului este Valentin, ca o recunoaștere a celor din breaslă pentru valoarea acestui mare Om si Profesionist.

Implicată în obtinerea accesului producătorilor catalani la Patriarhia Română și Casa Poporului, dar și din cauza șederii scurte a prietenului nostru în țară, nu am reușit să organizez o întâlnire cu jurnalisti sau tineri, ca în trecut. Ne-am bucurat însă, după plecarea catalanilor, de câteva momente cu adevărat de neprețuit alături de Valentin, în familie și alaturi de prieteni. Am fost împreună de Florii, apoi la concert, la Casa Radio, la invițatia dragei noastre Anamaria Spătaru, una dintre participantele la proiectul Leonardo din 2003. Ne-am întâlnit cu Ligia Necula și Zenaida Luca, care îl reprezenta și pe Eugen Hac, aflat în Ardeal, unde își îngrijeste mama foarte în vârsta. Am fost împreună la Mănăstirile Antim și Mihai Voda, la Muzeul Satului, unde ne-am întâlnit cu Petru Mihut, hâtrul, talentatul și cunoscutul pictor naiv, tare vioi la cei 88 de ani ai săi. M-am bucurat că Ligia a reusit să-i ia un interviu pentru emisiunea ei de la Rado România Cultural.

Eu și sotul meu meu am prins câteva imagini ale vizitei, unde veți vedea un om fermecător, care și arată foarte tânăr, mai tânar decât noi și chiar decât multi tineri și asta pentru că este un spirit tânar, totodată foarte întelept și de o cultura fara egal. Cum bine spunea Zenaida "Are un umor delicios și este foarte afectuos. Ca să nu mai spun că spiritul lui este extrem de rafinat. E minunat sa-l ai lânga tine. Prezența lui e terapeutica, vindecatoare."

Este omul pe care nu poti să nu-l iubesti, de cum îl cunoști. Noi, toți din familia mea, soțul, fiul, nora, abia așteptăm revederea cu el, cu Diana, de fiecare dată. Suntem onorați și fericiți să avem astfel de prieteni. La fel, mă bucur că ne-a adunat împreună cu alți oameni deosebiți, ca Zenaida Luca, Eugen Hac, Ligia Necula și alții.

Este greu să cuprinzi în câteva cuvinte asemenea momente și poate de aceea am tot amânat să scriu. Pentru mai bună întelegere a personalității lui Valentin Popescu și a sorei lui, am apelat la un alt prieten excepțional, un perfect cunoscător al spațiului spaniol, un mare profesionist și om de cultură, fostul șef al secției Spaniole a RRI, Eugen Hac, căruia îi mulțumesc din suflet pentru sprijinul dat, ca de fiecare dată când a fost nevoie să organizez conferințele lui Valentin și ale Dianei, îndrăgostit și el, nici nu se putea altfel, de cei doi frumoși prieteni și profesioniști de excepție ai breslei jurnalistilor. Iată ce a scris dragul nostru Eugen:

VALENTIN POPESCU

După nume, este român, nu încape nicio îndoiala!

Să vezi numele lui Valentin Popescu în VANGUARDIA DE BARCELONA, timp de un sfert de secol, semnând corespondențe trimise din BONN, într-o spaniolă superbă, limpede și curgătoare ca apa de izvor, nuantată și precisă, bogată și expresivă, creatoare, cum numai un universitar nativ - exersat cu voluptate în arta scriitoricească - ar putea să posede, … te îndeamnă să crezi că este un român… vorbitor de germană… de cultură spaniolă!

Lucrurile "se complică" atunci când îl cunoști personal: Valentin este catalan!

Barcelona este orașul copilariei și tinereții lui! Gândește și simte ca un catalan.
Catalonia este mândria și orgoliul Spaniei, iar Barcelona este cea de-a doua capitală a țarii care are nazuința de a trece pe primul loc.

Pentru Valentin Popescu, catalana, româna și spaniola, oricât de incredibil ar părea, sunt LIMBI MATERNE.

În schimb, orașul în care s-a împlinit din punct de vedere profesional este BONN, fosta capitală a Germaniei. Cotidianul la care lucra - cel mai prestigios ziar de limbă spaniolă în deceniile 60, 70 și 80, - l-a trimis ÎN INIMA CONTINENTULUI, ca să ia pulsul EUROPEI. Era perioada în care elitele germane raspundeau fenomenului de "destalinizare", inițiat de sovietici sub conducerea ucraineanului Nikita Hrusciov, prin inteligentul "dezgheț", mai cunoscut sub denumirea de OSTPOLITIK. În vremea aceea, cheia Europei erau Berlinul și Cortina de Fier.

Valentin Popescu A MUNCIT CA UN NEAMȚ pentru a informa despre ideile și acțiunile europene o Spanie autarhică, aflată, pâna în 1976, sub dictatura lui Franco. De fapt, în profesiunea lui de jurnalist, s-a exersat asiduu ca EUROPEAN!

Trebuie sa spunem câteva cuvinte și despre DIANA, sora lui Valentin. Diana, tot ca jurnalist, a fost trimisă în cealaltă Europă, peste ocean, adică în Statele Unite ale Americii. Foarte curând, a devenit expertă în probleme cubaneze, vocea ei fiind cunoscută, în aceasta insulă din Caraibe, datorita postului de radio care emite din Miami, Florida, RADIO JOSE MARTI. Un fel de Radio Europa Libera!
DIANA în IE ROMÂNEASCA e ca o împărăteasă!

DIANA și VALENTIN sunt acasă peste tot: în Barcelona, Bonn, Washington, București, Constanța, Havana…

Când vin în România, vibrează ca niște ROMÂNI…
În preajma lor, guști plenar sentimentul de NAȚIUNE

Proiecte
Activități
Echipa
Despre noi
Sponsori
Parteneri
Copyright (c) 2013 A.R.C.A.
Toate Drepturile Rezervate